Mantar enfeksiyonları çok çeşitli olup saçlı deri, el, ayak, kasıklar, oral-genital mukoza ve el-ayak tırnakları başta olmak üzere tüm vücutta görülebilir. Oldukça bulaşıcı olan mantar enfeksiyonları, vücudun bir bölgesinden diğer bir bölgesine, insandan-insana veya hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Ayrıca ayakkabı, çorap, terlik ve havlu gibi ortak kullanılan eşyalardan da bulaş sıktır. Özellikle steril edilmeyen manikür ve pedikür makaslarına bağlı tırnaklarda mantar enfeksiyonları görülebilir.
Deri yüzeyinde meydana gelen mantar hastalıkları içinde en fazla ‘dermatofit enfeksiyonu’ görülmektedir. Dermatofitler, keratin dokulara yerleşerek istila ederler. Bu sebeple deri, kıl ve tırnak gibi keratin dokularda hastalık yaparlar.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir. Tırnak mantarında; tırnak altında beyaz ve sarı renk değişikliği, tırnağın kalınlaşması, genital bölge mantarlarında; idrarda yanma ve cinsel ilişki sırasında ağrı, ayak mantarında ise parmak aralarında kızarıklık ve kötü koku belirtiler arasındadır.
Mantarın hastalık oluşturabilmesi için nem önemli bir faktördür. Çok sıcak ve nemli hava, vücut temizliğine dikkate etmemek, aşırı terlemek ve kurulanmamak, dar ve sentetik kıyafetler tercih etmek mantar için uygun zemin hazırlamaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıf olması da yine mantar hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır. Kemoterapi, kortizon tedavileri gibi bağışıklığı baskılayan ilaçlar da mantarın nedenleri arasındadır. Mantar hastalıklarının yayılımını önlemede genel ve kişisel hijyen kurallarına uymak önem taşımaktadır. Ortak kullanım alanlarının ve burada bulunan malzemelerin gerekli hijyenin sağlanması için sürekli dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Kuaför ve güzellik salonları, yaz mevsiminde ise havuzların düzenli şekilde dezenfekte edilmemesi mantar enfeksiyonun kolayca yayılmasına neden ..
Kandidiyazis, maya tipi fırsatçı mantarlardan Candida albicans’ın neden olduğu bir mantar enfeksiyonudur. Deri ve mukozaları etkileyebilir. Özellikle obez kişilerde kıvrım bölgelerinde sık gözlenir. Ayrıca bebeklerde bez bölgesinde, zaman zaman da boyun-koltuk altı gibi terlemenin sık olduğu alanlarda gözlenebilir. Ağızda pamukçuk denilen kızarıklık ve dil üzerinde süt kalıntısı şeklinde beyazlıklara yol açabilir. Genital mukozada ise kızarıklık, kaşıntı, yanma ve süt kesiği şeklinde beyaz renkte akıntıya neden olabilir.
Mantar enfeksiyonlarının tanısı kolaydır. Şüpheli durumlarda KOH ile mantar arama veya mantar kültürü gibi ileri tetkikler yapılır. Tedavide ise mantarın yerleşim yeri, yaygınlığı ve hastanın yaşı göz önüne alınarak topikal veya sistemik antifungal tedaviler verilmelidir.