Yer çekimi, güneş hasarı ve yaşla birlikte ortaya çıkan derin çizgileri düzeltmek, kırışıklıkları azaltmak ve yüzü yeniden şekillendirmek için uygulanan bir kozmetik işlemdir. Günümüzde kişinin ihtiyacına ve uygulanacak bölgeye göre çok çeşitli dolgu maddesi bulunmaktadır. Bu dolgu maddeleri enjekte edildiği bölgeye volüm vererek etki eder. Ayrıca mevcut asimetrilerin düzeltilmesinde de kullanılır. İstenilen etki dolgu maddesiyle orantılı olarak artırılabilir.

Dolgu uygulamalarında kullanılan malzemeler nelerdir?

Günümüzde kalıcı, yarı kalıcı ve geçici dolgular mevcuttur. Kalıcı dolguların içerisindeki sentetik malzemelerin insan vücuduna uyumlu olmadığı gösterilmiş ve günümüzde kullanımı önerilmemektedir.

En yaygın olarak kullanılan dolgu maddesi FDA onaylı, hayvansal olmayan, insan bağ dokusu ile uyumlu ve son derece güvenilir Hyalüronik asit dolgulardır. Hyalüronik asit, insan bağ dokusunda yer alan ve başlıca amacı su tutarak hacim yaratmak olan bir polisakkarittir. Yaşlanma ile derideki yoğunluğunun azalması kırışıklık ve sarkmaya neden olur. Hyalüronik asit dolgularıyla insanın zaten kendi vücudunda olan madde enjekte edilmekte ve herhangi bir allerjik reaksiyon görülmemektedir.

Kalsiyum hidroksiapatit (CaHA) ve poli-L–laktik asit (PLLA) dolguları ise daha konsantre dolgulardır. Kollajen yapımını uyararak daha uzun süre dayanırlar. Hyalüronik asit gibi herhangi bir allerjik reaksiyona neden olmazlar.Uygulama sonrası  yaklaşık 4-6 hafta sonra kollajen üretiminin de başlamasıyla belirgin etki görülür.

Dolgu nerelerde kullanılır?

  • Yanak ve elmacık kemiği belirginleştirilmesinde,
  • Çene hattının düzeltilmesinde,
  • Dudak üstü ve çevresi çizgilerinde 
  • Dudak kontürü ve hacimlendirilmesinde,
  • Asimetrik dudaklarda,
  • Burun kenarlarından dudak kenarlarına doğru uzanan çizgiler (Nazolabial çizgiler),
  • Burun deformasyonlarında,
  • Göz altı oluğunun dolgunlaştırılmasında
  • Akne izleri ve yaralanmalar sonucu cilt deformasyonlarında,
  • Alın çizgilerinde,
  • Kaşların arasındaki çizgilerde 
  • Cilde nem kazandırmada 

Dolgunun etkinliği ne kadar sürer?

Hyalüronik asit dolguları tüm dünyada en çok tercih edilen dolgulardır. Etkileri, çapraz bağ içeriği ve partikül büyüklüğüne göre genellikle 6-18 ay arasında değişir.

       Dolgu uygulaması nasıl gerçekleştirilir?

Dolgu uygulamalarında hastanın isteği ve doktorun yönlendirmesi ile uygun dolgu seçilir. Yeni nesil dolguların çoğu lokal anestezik içerdiğinden işlem genellikle ağrısızdır. Ancak işlemden ortalama 20-30 dakika önce lokal anestezik kremler uygulanabilir.

Uygulayan hekimin deneyimi, uygulama tekniği ve uygulayacağı bölgenin anatomisine göre işlem ortalama 10-20 dakika sürer. Uygulama alanı ve miktarı arttıkça bu süre uzayabilir. İşlem sonrası etki hemen görülür. 

Dolgu uygulaması sonrası nelere dikkat edilmeli?

Uygulama yapılan gün içinde;

Sauna veya hamama gidilmemesi,

Ağır spor yapmaktan kaçınılması önerilir.

Dudak dolgusu yapılan kişilerin 2-3 saat sıcak içecek tüketmemesi önerilir.

Bunların dışında hasta gündelik aktivitelerine devam edebilir.

Göz altı Işık dolgusu nedir?

Göz altı ışık dolgusu; özellikle göz altındaki morluk ve koyu renkli halka görünümünü düzeltmede kullanılan, özel bir dolgu tekniğidir. Göz altı ışık dolgusu yapılırken hem hyaluronik asit hem de multi-vitaminlerden oluşan bir kompleks kullanılır. Böylece göz altı dokuları güçlenirken beslenir. Böylece renk eşitlenmesi sağlanır. Göz altı çökmeleri giderilebilir.

Göz altı ışık dolgusu, hem ilerleyen yaş hem de yapısal morluk/çökmelerin giderilmesinde kullanılabilir. Bu nedenle her yaş grubundan hastamızın tercih ettiği bir işlemdir. Aydınlanan ve ışıldayan göz altları, kişiye daha genç ve canlı bir görünüm kazandırır.