Deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için bir veya birkaç kimyasal ajanın deriye uygulanması ile farklı derinliklerde kontrollü hasar oluşturarak sağlıklı bir derinin ortaya çıkmasını sağlayan uygulamadır. “Kimyasal peeling”te amaç, deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve rejenerasyon sırasında yara iyileşmesinin tetiklediği kolajen ve elastin üretimi artışından yararlanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır. Bu tedavide deriye, yüzeyel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanır.
Kimyasal Peeling uygulamalarında kullanılan malzemeler nelerdir?
Kimyasal peeling, farklı kimyasal maddelerin deriyi soyması esasına dayanır. Deride oluşan soymaya bağlı olarak ise kimyasal peeling işlemi çok yüzeyel, yüzeyel, orta ve derin olarak 4 gruba ayrılır.Genel olarak kimyasal peeling uygulamalarında;
- Alfa hidroksi asitler,
- Beta hidroksi asitler,
- Polihidroksi asitler,
- Fenol,
- TCA (Trikloroasetik Asit) ve
- Enzim peelingler kullanılır.
Özellikle meyve asitleri (Alfa hidroksi asitler) ile yapılan peeling işlemi tüm cilt tiplerine uygulanabilir, hassasiyete neden olmaz.
Günümüzde kimyasal peeling sadece dermato-kozmetolojide değil birçok dermatolojik hastalıkların tedavisinde de sık kullanılan basit ve kolay uygulanabilir işlemlerden biri haline gelmiştir. Güneş, yanık ve herediter faktörlerin deride oluşturduğu ince kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, çiller, kanser potansiyeli taşıyan kabuklu kızarıklık veya yüzdeki koyu renkli lekeler, melazma denilen hormonal veya gebelik lekeleri peeling ile düzeltilebilir; hatta iyileştirilebilir.Aknede iyileşmeye ve akne izlerinde düzelmeye yardımcıdır. Ciltte yağlanma ve gözenekleri azalma üzerine de olumlu etkisi vardır. Ciltteki kollajen dokusu ve elastin liflerdeki bozulmalar sonucu meydana gelen ince çizgiler ve kırışıklıklara karşı etkilidir. Deride oluşturulan soyulmanın ardından yeni gelen cildin dokusu daha genç, parlak, pürüzsüz, lekesiz ve homojendir.
Kimyasal Peeling uygulaması nasıl gerçekleştirilir?
Kimyasal peelingin başarısını artırmak için ve yan etki riskini azaltmak için peeling öncesi bakım çok önemlidir. İşlemden ortalama 2 hafta öncesinde endikasyona göre çeşitli kremlerle cilt peeling’e hazırlamak önemlidir. Peeling’e hazır cilde uygun solüsyon uygulanır ve solüsyonun özelliğine/konsantrasyonuna göre 1-5 dk beklenir. İstenilen süre sonrasında nötralizan bir solüsyonla cilt temizlenir. Genellikle anestezi gerektirmeyen konforlu bir uygulamadır. Yüzeyel peelinglerde hafif bir batma hissedilirken, derin uygulamalarda yanma-batma-hassasiyet görülebilir. Takip eden 2-7 gün boyunca peeling derinliğine göre soyulma olabilir. Kimyasal peeling; işlemin derinlik seviyesine göre yüzeyel, orta ve derin uygulamalı olarak 3 farklı tipte gerçekleştirilmektedir.
Yüzeyel kimyasal peeling: Derinin en üst tabakası yani epidermis hedeflenmektedir. Öncelikle hafif bir yanma, batma ve kızarıklık olur ancak deri kısa sürede kendini toparlar. İnce kırışıklıklar, akne, düzensiz cilt tonu ve kuruluğu başarıyla tedavi edilebilmektedir. 1-4 hafta aralıklarda genellikle 4-8 seans uygulanmaktadır.
Orta derinlikteki kimyasal peeling: Derinin en üst (epidermis) ve orta tabakası (üst dermiş) hedeflenir. Deride daha derin bir soyma etkisi olur. İlk olarak kızaran deri kabuklanıp soyulmaya başlar. Ardından daha sağlıklı bir cilt görünümü ortaya çıkar. 2-4 ay aralıklarda 2-4 seans işlem tekrarlanabilir.
Derin kimyasal peeling: Epidermis, dermis ve orta deri hücrelerine bu işlem uygulanır. İyileşme süresi de cildin daha derin bir tabakasına işlem yapıldığı için uzayabilir. Bu uygulama genellikle tekrarlanmaz ve bir süre sonra cildin istenilen görünüme kavuşması sağlanabilir
Genellikle nemlendiriciler ile bu soyulma kontrol altına alınır. Kişiyi sosyal veya iş hayatından alıkoymaz. Uygulamanın kış aylarında yapılması önerilir.